Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Bibliotēka – vieta, kur spert pirmos soļus e-pakalpojumu pasaulē
Publicēts 25. oktobrī, 2019.
Sandra Ozoliņa, Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) direktora vietniece Sen pagātnē ir tas laiks, kad bibliotēku galvenais pienākums bija grāmatu izsniegšana. Šobrīd bibliotēkas, īpaši lauku reģionos, ir vietējais kultūras un sociālās dzīves centrs ar daudzfunkcionālu pakalpojumu piedāvājumu. Jo tālāk no lielajām pilsētām, jo biežāk tieši bibliotēka ir pirmais pieturas punkts, kur iedzīvotājs dodas izmantot e-pakalpojumus, jo bibliotēkā ir pieejama gan tehniskā infrastruktūra – dators, printeris, gan bibliotekārs ar savu padomu.

Bibliotekāri sekmīgi pilda savu misiju un uzdevumus 21.gadsimtā – aktīvi bibliotēku apmeklētājiem piedāvājot gan konsultācijas, gan mācības par to kā risināt dzīves situācijas, izmantojot dažādas digitālās iespējas. Tāpat bibliotēkās notiek izklaidējoši un izzinoši pasākumi, kuru laikā bibliotēkas apmeklētājs atraktīvā veidā tiek iepazīstināts gan ar jaunajām tehnoloģijām, gan dažādiem e-pakalpojumiem un izziņas iespējām tīmeklī. Globālās informācijas laikā darbs ar apmeklētājiem prasa daudzpusīgu un dinamisku pieeju. Bibliotekāri regulāri papildina savas zināšanas, tai skaitā aktīvi iesaistās programmas “Mana Latvija. Dari digitāli!” digitālo aģentu mācībās. Visā Latvijā pašlaik ir vairāk nekā 1400 bibliotekāri – digitālie aģenti*, kuru misija ir palīdzēt iedzīvotājiem apgūt valsts pārvaldes e-pakalpojumu lietošanu.

Latvija informācijas tehnoloģiju un e-pakalpojumu jomā ir attīstīta valsts ar plaša spektra piedāvājumu sabiedrībai, tādēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkotā akcija “Dienas bez rindām” ir ļoti būtisks un vajadzīgs pasākums. Akcijas laikā bibliotēkās iedzīvotājiem tika plaši stāstīts par iespējām, kādas tiem ir pieejamas komunikācijā ar valsts pārvaldi. Ļoti svarīgi ir iedrošināt iedzīvotājus izmantot digitālās iespējas, lai sazinātos ar valsti ērtākā un efektīvākā veidā. Bibliotēku iesaiste šajā akcijā ir ļoti nozīmīgs solis sabiedrības izglītošanā par e-pārvaldes piedāvātajām iespējām. Līdzšinējā prakse pierāda, ka bibliotekāru darbs visprecīzāk atbilst tam, ko varam raksturot ar vārdu “iedrošināt”. Mēs patiešām varam būt lepni ar saviem bibliotekāriem, jo viņi ir apguvuši un prot likt lietā ļoti daudzas prasmes, par ko liecina arī bibliotēku augstā aktivitāte un zināšanas piedaloties viktorīnā akcijas “Dienas bez rindām” ietvaros.

Bibliotēku resursi – digitālā formātā

Pašu bibliotēku resursi mainās. Protams, “klasiskās” grāmatas allaž būs bibliotēkas sastāvdaļa, tomēr arvien vairāk informācijas resursu kļūst digitāli. Dažādi meklēšanas katalogi, elektroniskas datu bāzes, dokumenti un periodika digitalizētā veidā, galu galā – grāmatas digitālā formātā – tas viss jau šodien pieejams ikvienā Latvijas bibliotēkā. No šī gada sākuma Kultūras informācijas sistēmu centrs visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās lietotājiem piedāvā jaunu, inovatīvu pakalpojumu – iespēju bez maksas lasīt latviešu un tulkotās literatūras darbus e-grāmatas formātā tiešsaistē mobilajā ierīcē vai datorā. Izmantojot tehnoloģiju iespējas, mēs izvēlamies jaunus risinājumus un piedāvājam kvalitatīvu saturu bibliotēku lietotājiem. “3td e-GRĀMATU bibliotēka” vietnē www.3td.lv ir vēl viens moderns un atraktīvs veids, lai uzrunātu lasītāju, veicinātu lasīšanas tradīciju un popularizētu to, īpaši jauniešu vidū.

Bibliotēkā uzzināsiet arī par nesen radīto, augstas pievienotās vērtības e-pakalpojumu Hugo.lv, ko nodrošina KISC. Tas ir pārbaudītas kvalitātes automātiskais tulkotājs angļu, krievu un latviešu valodām – Hugo.lv ir valsts pārvaldes valodu tehnoloģijas platforma, kas piedāvā runas atpazīšanas un runas sintēzes funkcijas. Proti, varam veikt sapulču un interviju ierakstus, ko Hugo.lv automātiski atšifrēs rakstītā veidā. Savukārt cilvēkiem ar disleksiju un vājredzību var noderēt runas sintēzes pakalpojums, ar kura palīdzību rakstītu tekstu Hugo.lv izrunā cilvēka uztverei draudzīgā tempā un tonī.

Valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas ietvaros ir radīts unikāls pašvaldību publisko bibliotēku vienotais tīkls, kurā bibliotēku apmeklētāji bez maksas digitālajā vidē var iepazīties ar autortiesībām aizsargātiem darbiem, kuri radīti Latvijā, piemēram, bibliotēkas datora ekrānā noskatīties kādu no latviešu pazīstamajām kinofilmām portālā filmas.lv vai izvēlēties ierakstus no digitalizēto video un audio portāla diva.lv, kas piedāvā unikālus materiālus no Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio arhīviem.

Bibliotēkās notiek  komunikācija, socializēšanās, jaunu prasmju un zināšanu ieguve, daudzveidīgas informācijas piedāvājums un atbalsts šīs informācijas atlasē un meklēšanā. Tādēļ mūsdienās vēl jo aktuālāks ir Alberta Einšteina slavenais teiciens: “Vienīgā lieta, kas tev pilnīgi noteikti jāzina, ir bibliotēkas atrašanās vieta.”

*Sev tuvāko digitālo aģentu meklē Digitālo aģentu kartē.


Komentāri (4)
Evita: Lieliska iniciatīva. Jācer, ka būs arī atsaucība.
28/10/2019 11:01
Lieb: Nevar nepiekrist A. Einšteina citātam :)
02/12/2019 15:17
Busy board: Taisnība vien ir! Tādēļ labi, tomēr, ka to Gaismas pili uzcēla. Bieži tur esmu mācību nolūkos un redzu daudz jaunu cilvēku ikdienā to izmantojam. Bija tā vērts! Cita lieta, ka gan jau varēja lētāk un ekonomiskāk uzcelt, bet vismaz labi, ka ir :)
12/12/2019 09:13
agroapgade: Es ar nevar nepiekrist
18/02/2021 17:44
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: